זכויות על פי חוק דמי מחלה
זכויות על פי חוק בגין היעדרות מסיבות מחלה
להלן מידע בדבר זכויות לעניין היעדרות מפאת מחלה:
ככלל, זכויות לעניין ניצול ימי מחלה נשענות על חוק דמי מחלה, התשל"ו-1976 וכן, על חוקים ותקנות נוספות שנקבעו בהמשך על ידי המחוקק.
עובדים שאין להם הסדר מיוחד יהיו זכאים לדמי מחלה ע"פ חוק ועובדים אשר חל עליהם הסדר מיטיב יקבלו החזר מיטיב החל מהיום הראשון (לדוגמא: עמיתי הוראה, מורים מן החוץ, עוזרי הוראה).
נכון להיום, מאזן זכות וניצול מחלה של העובדים שמועסקים לפי שעות מנוהל באגף משאבי אנוש באופן ידני. מימוש הזכאות מותנה בהעברת כל האישורים הנדרשים.
לעובדים המועסקים בהוראה ופטורים מדיווח נוכחות לא מנוהל מאזן מחלה באופן שוטף, אלא באופן ידני בעת הצורך.
(ככלל, בכל מקום בו מצוינת במסמך זה המילה "עובד" הכוונה היא לעובד ועובדת כאחד. כאשר הזכות מוקנית לעובדת בלבד , מצוינת במפורש המילה "עובדת").
זכאות לימי מחלה:
על פי החוק הזכאות לצבירת ימי מחלה היא יום וחצי לכל חודש עבודה מלא ומצטברת עד למכסה מרבית של 90 יום, בניכוי התקופה שבעדה קיבל העובד דמי מחלה (הזכאות לעוזרי הוראה נקבעת על פי הסכם משנת 1997, 2.5 יום לחודש, יחסית להיקף המשרה).
עובד שסיים עבודתו באוניברסיטה ולא ניצל את ימי המחלה שעמדו לזכותו עד לתום תקופת עבודתו, תימחק בעת סיום העסקתו יתרת המחלה שטרם נוצלה וזו לא תעמוד לזכותו, גם אם העסקתו תחודש בעתיד.
מחלה אישית - ניצול ימי מחלה:
- עובד הנעדר מעבודתו בשל מחלה, חייב להודיע על כך לממונה עליו במהלך היום הראשון להיעדרותו. על העובד להעביר לממונה עליו תעודה רפואית המעידה על מחלתו.
- עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלה והמציא תעודת מחלה מאת רופא, יהיה זכאי לקבל תשלום החל ביום השני להיעדרותו, כמפורט להלן: בעבור היום השני והשלישי למחלה התשלום הוא בשיעור 50% מהשכר היומי, והחל ביום הרביעי להיעדרות יקבל תשלום בשיעור 100% משכרו היומי.
- עובד המועסק לפי שעות - תקופת המחלה כוללת את כל ימי מחלתו, למעט ימי מנוחה שבועית וחגים. עובד המועסק בשכר חודשי - תקופת המחלה היא קלנדרית וכוללת את כל ימי מחלתו, לרבות ימי אי עבודה, ימי מנוחה שבועית וחגים.
- בכפוף לאישורים רפואיים עובד יכול לנצל את מלוא המכסה הצבורה של ימי המחלה. לא ניתן לנצל ימי מחלה על חשבון זכות עתידית.
לעובד המועסק בשכר חודשי היעדרות מסיבות מחלה מעבר לזכות הצבורה אינה משולמת.
הריון ולידה:
קיימות זכויות שונות בתקופת ההיריון והלידה הנובעות מחוק עבודת נשים ואילו מפורטות באתרינו בעמוד תקופת היריון ולידה.
מחלות בני משפחה
כללי:
עובד זכאי לנצל על חשבון היתרה האישית הצבורה של ימי המחלה, היעדרות בשל מחלת בן משפחה כמפורט להלן. לשם מימוש זכות זו נדרש העובד לצרף אישורי מחלת בן המשפחה ומסמכים רלוונטיים נוספים.
המכסה המותרת לניצול במקרה של מחלת בן משפחה היא שנתית ואינה נצברת משנה לשנה.
להלן המקרים שבהם ניתן לנצל ימי מחלה בגין מחלת בן משפחה
- מחלת ילד: עובד זכאי לנצל עד 8 ימי היעדרות בשנה בשל מחלת ילד עד גיל 18.
- מחלת ילד הנמצא בחזקתו הבלעדית של העובד או מחלת ילד במקרה שהעובד הוכר כהורה עצמאי: העובד זכאי לנצל עד 16 ימי היעדרות בשנה בשל מחלת ילד עד גיל 18 (מותנה במילוי טופס הצהרה שלהלן הצהרת הורה עצמאי).
- מחלת בן/בת זוג: עובד זכאי לנצל עד 6 ימי היעדרות בשנה בשל מחלת בן/בת זוג. במידה ומדובר בהיעדרות עקב טיפול בבן זוג שתרם איברים, קיימת זכאות לזקוף היעדרות של עד שבעה ימי היעדרות נוספים.
- מחלת הורה של העובד או של בן/בת זוג: עובד זכאי לנצל עד 6 ימי היעדרות בשנה בשל מחלת הורה, ובלבד שבן/בת הזוג עובד ולא נעדר מעבודתו מכוח זכאות זו. במידה ומדובר בהיעדרות עקב טיפול בהורה שתרם איברים, קיימת זכאות לזקוף היעדרות של עד 7 ימי היעדרות נוספים.
*** לטובת הגדלת מכסת ימי המחלה בגין תרומת איברים יש לפנות לרפרנט/ית כ"א ביחידה.
- הריון ולידה של בת זוג: עובד זכאי לנצל עד 7 ימי היעדרות בשנה בשל טיפולים או בדיקות הקשורים להריון (טיפולים ובדיקות הכרוכות בסיכון או כאשר בת הזוג תלויה בעזרת הזולת) או בשל לידה של בת זוגו. זאת, על חשבון מכסת ימי מחלה אישית צבורה.
קיימות זכויות שונות בתקופת ההיריון והלידה הנובעות מחוק עבודת נשים ואילו מפורטות באתרינו בעמוד תקופת היריון ולידה.
תאונת עבודה:
אם חלילה נפגעתם בתאונה בעבודה (כולל בדרך לעבודה וממנה), אנא דווחו לממונים הישירים.
עליכם למלא דו"ח דיווח תאונה. הטופס לדיווח "הצהרה על תאונת עבודה" נמצא באתר MY TAU תחת הקטגוריה טפסים.
הצהרה זו מתקבלת ביחידת הבטיחות ואצל הגורם המטפל ביחידת השכר. בנוסף, לטובת המשך טיפול יש לפנות לגורם המטפל ביחידת השכר לצורך מילוי טופס ב.ל. 250 ובמידת הצורך טופס תביעה לביטוח לאומי (ב.ל.211).
עובד שיימצא זכאי לתשלום דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי עקב תאונת העבודה, תקופת ההיעדרות בגינה יהיה זכאי לקבל דמי פגיעה לא תנוכה מיתרת ימי המחלה של העובד/ת. ככל שנוכו ימי מחלה מהיתרה על תקופה זו בטרם קבלת האישור על הזכאות לדמי הפגיעה, תעודכן יתרת המחלה בהתאם, עם קבלת האישור של ביטוח לאומי. ככלל, הזכאות לתשלום דמי פגיעה היא לתקופה מירבית של 90 יום, כאשר לאחריה ככל שתימשך ההיעדרות היא תנוכה מיתרת ימי מחלה.
מגבלות שנקבעות על ידי רופא תעסוקתי:
במקרים בהם בידי העובד/ת המלצה מרופא תעסוקתי בדבר שינוי באופן ההעסקה, על העובד להציג את האישור ליחידה בה מועסק לצורך בחינת יישום ההמלצה.
הפסקת עבודה בתקופת מחלה:
החוק מעניק לעובד/ת הגנה מפני פיטורים במהלך התקופה בה הוא מנצל ימי מחלה עד למכסה המירבית הקבועה בחוק- 90 יום (התקופה המוגנת).
דהיינו האוניברסיטה רשאית לסיים את העסקתו של העובד לאחר התקופה המוגנת גם אם נותרה לו יתרת ימי מחלה לניצול.
לכל תמיכה/שאלה נוספת בנושא, עומדת לרשותך העובדת הסוציאלית הארגונית, מיכל שוורץ אפק במייל michalsaf@tauex.tau.ac.il או בטלפון: 03-6408215.
להלן מידע על זכאות לימי מחלה מוגדלים
- הורה לאדם עם מוגבלות:
עובד/ת שהוא הורה לאדם עם מוגבלות זכאי/ת להיעדר מהעבודה, עד 18 ימים או חלקי ימים בשנה, על חשבון ימי המחלה שלו, ובנוסף לאחר ותק של שנה במקום העבודה, זכאי /ת העובד/ת להיעדר מהעבודה עד 52 שעות בשנה לצורך מתן סיוע אישי על חשבון המעסיק .הזכאות ניתנת בהתאמה להיקף משרה.
במקרים שבן/בת הזוג הם עובדים שלא ניצלו זכאות זאת או שמדובר בילד בחזקה בלעדית של העובד/ת. תינתן זכאות להיעדר 18 ימים נוספים ו52 שעות סיוע נוספות בשנה מעבר לנ"ל.
למידע נוסף ולמימוש זכאות זו בקישור הבא מידע כללי הורה לילד עם מוגבלות.
- ילד שסובל ממחלה קשה: עובד/ת המועסקים מעל שנה זכאים לנצל עד 90 ימי היעדרות בשנה בשל מחלה קשה של ילד עד גיל 18. עובד שבן/בת הזוג לא ניצלו זכות זו במקום עבודתם או שמדובר בילד בחזקה הבלעדית של העובד/ת, זכאי/ת העובד/ת לנצל עד 110 ימים בשנה. ההיעדרות יכולה להיזקף ע"ח מחלה .מחלה קשה מוגדרת כמחלה ממארת או מחלה שנדרש לגביה טיפול קבוע בדיאליזה.
- מחלה ממארת של בן זוג: עובד המועסק מעל שנה זכאי לנצל עד 60 ימי היעדרות בשנה בשל מחלה ממארת של בן/בת זוג. ההיעדרות יכולה להיזקף על חשבון מחלה.
לכל תמיכה/שאלה נוספת בנושא, עומדת לרשותך העובדת הסוציאלית הארגונית, מיכל שוורץ אפק במייל Michalsaf@tauex.tau.ac.il או בטלפון: 03-6408215.
סיוע ותמיכה של עובדת סוציאלית ארגונית במקרים של משבר וחולי
במצבים של חולי ומשבר אישי או משפחתי, המצריך היעדרות ממושכת מהעבודה או התארגנות והתמודדות עם אתגרים אישיים,
מומלץ לפנות לסיוע של העובדת הסוציאלית הארגונית:
מיכל שוורץ אפק Michalsaf@tauex.tau.ac.il , 03-6408215.
אגף משאבי אנוש מאחל לכל העובדים והעובדות בריאות טובה,
מדור כ"א ובקרה, יוני 2025
המסמך נערך בשיתוף אגף משאבי אנוש והלשכה המשפטית